Sainz: Strategije su nam bolje samo zbog bolida

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 mjesec 3 min 16 komentara

Carlos Sainz kaže kako je bolji bolid jedini razlog zbog kojeg je Ferrari ove sezone napredovao u pogledu strategija, segmentu u kojem je talijanska momčad u zadnjih par godina postala predmet sprdnje.

“Mislim da smo postepeno napredovali u pogledu strategija kroz zadnje tri godine, ali ako ove godine vidite skok sa strategijama, to je isključivo do bolida”, rekao je Španjolac.

“Prošle godine nismo imali bolid koji nam je dozvoljavao fleksibilnost u strategijama. Morali smo ići u boks u određenim krugovima. Nismo mogli produžiti stintove. Imali smo toliko degradacije da se uvijek činilo da drugi mogu voziti duže i onda nas sustići na tvrđoj gumi.”

“Prošle godine smo imali nula fleksibilnosti i nismo mogli napraviti ništa, stoga je puno puta izgledalo kao da promašujemo strategiju.”

“Kad imate bolid koji je bolji s gumama, dvojicu vozača koji češće mogu jače pritiskati i tu dodatnu fleksibilnost, vaša strategija također izgleda bolje. Ne podcjenjujem napredak kojeg smo ostvarili, već samo smatram da ovo uvelike pomaže.”

Sainz je fantastično otvorio sezonu i u tri odvožene utrke ima pobjedu i dva treća mjesta, no najveći dio zasluga za svoju odličnu formu dao je bolidu:

“Jednostavno smo poboljšali bolid. Ljudi možda misle da sam u boljoj vozačkoj formi, ali realnost je da je u Formuli 1 bolid iznimno važan.”

“Ove godine jesam u jako dobroj formi. Vozim na visokoj razini, ali istovremeno, bolid s kojim mogu voziti duže [stintove], koji mi dozvoljava da budem malo bliže u prljavom zraku i malo više poigravanja sa strategijom mi jednostavno dozvoljava da malo više zasjam.”

“Zato je važno da vozač ima konkurentan bolid, prošle godine smo na utrkama uvijek išli unazad, uvijek smo se branili. Imali smo užasnu potrošnju guma i bilo je teško odraditi dobru utrku. Ove godine je situacija potpuno drukčija.”

Charles Leclerc također je istaknuo puno bolju potrošnju guma s poboljšanim bolidom:

“Otkako sam stigao u Ferrari, uvijek smo bili vrlo brzi u kvalifikacijama, a jako se mučili s potrošnjom guma u utrci. Zasad je ovo najbolji početak sezone što se tiče potrošnje guma i bolid je jednostavno lakši za vožnju.”

“Nije da mi vozači radimo nešto drukčije nego dosad. Bolid je jednostavno bolji i bolje se ponaša prema gumama. To je dobar znak i ohrabrenje za ostatak sezone.”


Odgovor

16 komentara

  1. Ferrari
    Fiorano99 Prikaži

    Ne slazem se. Bio je bolid u vrhu i prvu polovicu 2022. Godine pa su opet radili banalne greske. Prosle godine su definitivno bili limitirani po pitanju strategije zbog bolida, ali se i prosle godine vidio ogroman napredak sa strategijom.



    6
    5

    1
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      Bit je u tome da prvi put nakon x godina Ferrari od samoga starta sezone razumije vlastiti bolid.
      Ako na stazi imaju ono što su si zamislili onda će to popratiti dobrim strategijama, a nadam se i nadogradnjama.
      Nadogradnje moraju biti uspješne. Nema mjesta pogreškama i klasičnim podbačajima na polovici sezone pored ovakvog Red Bulla. Čak i dobro odrađena sezona u svim segmentima nije garancija za napad na Red Bull u 2025. ili 2026. jer je Red Bull bolesno dobra momčad. Za sada ide sve po planu i dobro odrađuju posao.



      6
      6

      0
      • Ferrari
        Fiorano99 Prikaži

        Ima istine, ali mi se cini i da je Red Bull nedodirljiv do 2026. Presli su na novi koncept i tek su u pocetnoj fazi tog koncepta, a opet su 3 od 4 utrke Max i Perez nedodirljivi, a bio bi Max i 4/4 da nije bilo problema s kocnicama. Mozda se i desi nesto ako nadogradnje uspiju, ali cini mi se da je prevelika razlika. Pa Max je ove godine osvojio Suzuku s većom razlikom nego prošle sezone, a prošle mu nitko nije bio ni blizu.


        0
        0

        0
    • Pierre Gasly
      jenson Donator Prikaži

      Trebaju se još dokazati u situacijama gdje su stvarno pod pritiskom, kao npr neslavna Mađarska 2022., kada su imali možda i najbolji tempo s Leclercom pa sve prosuli



      4
      4

      0
      • Kimi Raikkonen
        drstrain Prikaži

        Ili recimo kad im vozač (koji se “bori” za naslov) završi 4. sa pole pozicije u Monacu jer ga slučajno double stackaju u boxu jer očito ne prate di su im vozači na stazi… to nema veze ni sa bolidom ni strategijom…



        7
        7

        0
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Dobro da si stavio to bori u navodnike, ovaj drugi koji se ne bori pročita je trku nakon par krugova bez ičije pomoći, uz velika jajca koja je imao.
          Bio bi ti život lakši da ti je Carlos malo draži.



          3
          3

          0
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Šta ju nije pročitao prošle godine u Abu Dhabiju onda?
          Meni je život top, a Sainza obožavam i inače.



          3
          3

          0
    • avalon Prikaži

      Fiorano99 … ” Bio je bolid u vrhu i prvu polovicu 2022. Godine pa su opet radili banalne greske.” bolid/leclerc je bija u vrhu sve do španjolske tj posli odvoženih 5 trka . bi li to tako bilo da u prve 3 trke max nije ima 2 odustajanja možemo samo špekulirat . zbog tih odustajanja leclerc je nabija +45 u odnosu na maxa koji je zauzima P 6 sa tek 25 bodova . oba vozača ferraria , mercedesa i perez su bili ispred njega , a čak je i ocon u alpini ima tek 5 bodova manje od maxa . u konstruktorskom je RB bija tek 3. već posli imole ( 4. trka) max je pobjedija i zaostatak za leclercom sa +45 smanjia na +27 , a RB je “preskočija” merc u konstruktorskom . posli pobjede u miamiu maxov zaostatak je bija 19 bodova , a u konstruktorskom je zaostatak RB za ferrariem bija tek 6 bodova . znači u 2 trke (4. i 5. ) se poprilično istopila bodovna prednost leclerca u odnosu na maxa , a u konstruktorskom je prednost ferraria sa 49 “pala” na tek 5 bodova . posli španjolske tj 6. trke je sve bilo gotovo … max je u vozačkom , a RB u konstrutorskom izbio na čelo .
      najlakše je biti general posli bitke i svi stručnjaci portala po pitanjima taktike/strategije točno znaju di su bile greške ferraria i šta je zapravo trebalo radit , a carlos je tako jednostavno sve objasnija . naravno za one koji žele shvatit . ako bolid nije fleksibilan ( kako carlos kaže ) pa moraju odlazit u box u određenim krugovima i ne mogu produžiti stintove i zbog velike degradacije guma i puno bolji strateg od ruede ne bi ima prostora za “igranje” sa strategijama . sad kad su izgleda rješili probleme degradacije i rueda bi bij abolji nego je bija mada mi je drago šta više nije na toj funkciji .
      “… ali se i prosle godine vidio ogroman napredak sa strategijom.” ovo mi se nekako “kosi” sa izjavom carlosa “Prošle godine smo imali NULA fleksibilnosti i nismo mogli napraviti ništa, stoga je puno puta izgledalo kao da promašujemo strategiju.” ali šta on zna i virujem da je tvoj zaključak točniji od njegovog jer on je samo vozač . uostalom da je carlos u pravu pokazala je i trka u japanu di je leclerc na M – u odvozija 26 krugova šta je 2022./23. bilo nezamislivo . zbog toga je i strategija mogla bit fleksibilna tj nisu morali u box u određenim krugovima , sad mogu “rastezat” odluku . uostalom to je potvrdija i charles izjavom “Bolid je jednostavno bolji i bolje se ponaša prema gumama. To je dobar znak i ohrabrenje za ostatak sezone.”



      5
      2

      3
      • Ferrari
        Fiorano99 Prikaži

        @avalon Ne ne, govorim o konkurentnosti F1-75 bolida 2022. sve do Belgije, tj sve do nove tehničke direktive koja je uništila Ferrarijev koncept za 2022. godinu i dalje. Kad se ta direktiva počela primjenjivati u Belgiji nakon ljetne stanke, Ferrari je počeo biti pola sekunde – sekundu po krugu iza RB, uz puno lošiju potrošnju guma. Do tada je Ferrari bio u 10% gore-dolje u odnosu na Red Bull. S vremenom ih je evolucija RB koncepta pojela, ali su bili konkurentni za vrh sve do te ljetne stanke. Ne govorim o bodovima Leclerca i Maxa, jer je Leclerc imao otkazivanja motora i u Španjolskoj, i u Baku i u Kanadi je startao zadnji zbog toga i sve to stoji, ali mislim o opcenitoj snazi tog bolida u odnosu na prvog konkurenta sve do uvjetovane promjene podnice novom tehničkom direktivom. A ovo da možemo špekulirati u prve tri utrke da li bi Leclerc bio ispred Maxa ne znam baš jesi u pravu. U Bahreinu je Max počeo imati probleme tek pri kraju utrke kad je sve već bilo riješeno između Charlesa i njega, a u Australiji je Leclerc naspram Maxa izgledao kao što Max danas izgleda naspram njega. Tad je F1-75 bolid bio bolji od RB18. Uravnoteženi su postali od Imole i novih poboljšanja na RB18 s kojim su i smanjili ukupnu težinu bolida, a od Bakua je RB18 već bio ispred, ali su i dalje Ferrarijevci bili konkurentni. Pred kraj 2022. sezone zbog “rezanja krila” Ferrarija, govorimo o potpuno neodrživom konceptu kojega je i Mercedes dostigao.
        A ovo pred kraj što pišeš, pa s tim sam se i složio u startu. Bolid je brži i bolji u odnosu na 2023. što su i Charles i Carlos potvrdili, ali je opet taj bolid manje konkurentan u odnosu na F1-75 iz prvog dijela 2022., ali šaljem ti lajk zbog tvoje detaljne analize..
        Ali svima je valjda jasno da je strategija Ferrarija u 2022. pod Binottom i Ruedom bila kriminalna. Dovoljno je spomenuti Monaco sa Leclercom sa 1. na 4. mjesto, uzetu pobjedu u Silverstoneu sa cim se i Horner čudio (gledajući Netflix dokumentarac), pa i Mađarsku a i donekle Francusku (kad se Leclerc zabio, ali u borbi s Maxom na 30 krugova starom mediumu)



        6
        5

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Avalon ti želiš dokazati da je Ferrari vodio isključivo zbog kvarova na Maxovom bolidu a činjenica je da nije mogao prije kvara napasti Leclerca osim jedne situacije gdje je Leclerc vratio vodstvo. No poanta je da je Leclerc dominirao u Španjolskoj i povećao bi bodovnu prednost nad Maxom taman da ovaj nije ni jednom odustao u prve tri utrke. No to što je Leclercu prdno bolid u Španjolskoj i Baku nema veze? Razlika se napravila sa kvarovima na jedna mlin a isto tako istopila kvarovima sa druge strane kao i promašenim strategijama. U Monacu je Leclerc povećavao svoju prednost i onda su kiksali i pao je na 4 mjesto a sa tako sličnim bolidima nema preticanja u Monacu. Pa su Leclerca ostavili u Engleskoj nakon SC ikao je vodio utrku na statim gumama pa je završio 4 . U Mađarskoj su uspjeli još veću gkupost napraviti u situaciji gdje su povećavali prednost na p1 su ga uspjeli baciti na p6. Poanta priče je kako je Leclerc dosao do te prednosti tako ju je Max vratio sa dva dnf a Leclerca. I uz to treba napomenuti da je Leclerc odustajao sa p1 a Max sa p2. Uz tri gore spomenute utrke gdje je Ferrari mogao pobijediti sa Leclercom a nije je iskljucivo nesposobnost njihovog pitwalla. I da, Leclerc i Ferrari su bili konkurentni Maxu do cca Belgije i nove direktive. Leclerc nije inžinjer i strateg niti bi trebao razmišljati o tome da mu u ekipi netko zna odraditi taj posao. Njegova je oegovornost Francuska te godine, no taman da je i uspio iskontrolirati bolidi pobijediiti nekim čudom ionako nebi igralo nikakvu ulogu jer je od Belgije RB bio sivjet za sebe. Btw u toj cijeloj priči Sainz gotovo da nije postojao, to je vjerovstno bio njegov najgori dio vožnje za Ferrari. Istina, imao je i on peha no nije bio ni blizu Leclerca u toj prvoj polovici 2022. S ovim želim reći da nemožeš pravdati Maxov deficit u bodovima kvarovima a da ne spomeneš da su isto tako kvarovi na drugoj strani + strategije okrenule sve u korist Maxa.



        5
        4

        1
        • avalon Prikaži

          Alonso 1983 …” No poanta je da je Leclerc dominirao u Španjolskoj i povećao bi bodovnu prednost nad Maxom taman da ovaj nije ni jednom odustao u prve tri utrke. ” stvarno ? a po kojoj matematici ? prije španjolske sa 2 odustajanja max je ima 19 bodova manje od leclerca . “ureno sam napisa da možemo špekulirat šta bi bilo da max nije odustaja . pretpostavimo da bi bahrein i australiju pobjedija leclerc , max završava na P 2 . sa tih pozicija je odustaja , a nije baš da ga bilo ko može lako “skinut” … pokazano i dokazano . več posli imole tj 4. trke bi ima 95 bodova tj 9 bodova više od leclerca . da nije odusta nego pobjedija charles bi ima 129 bodova , max 113 . ideš sa špekulacijom da bi leclerc pobjedija u španjolskoj jer je dominira , a iz špekulacije si “izbacija” maxov problem sa DRS – om koji ga je mučija cili vikend . zbog toga je dio zamjenjen z atreku ali se isti problem javija i u trci zbog čega se mučija sa russellom dok je charles odmica . i ne dokazujem ništa osim činjenice da ferrari na staru sezone 2022. nije mudrim taktikama bija na vrhu nego zbog problema RB/maxa . s obzirom na tvoj komentar sve doživljavaš ka moj napad na leclerca koji ti je u srcu možda No 2 s obzirom na tvoj nick . vidim da si sve probleme leclerca uredno zapamtija , da ti sve špekulacije idu u korist charlesa . tako i ovo sa engleskom . vodija j e , anisu ga zvali na zamjenu guma … možda ne bi vodija da je uša u box ? ka i sa maxovim problemima sa DRS -om u španjolskoj na koje si “zaboravija” tako si “zaboravija i na njegovo oštećenje podnice u engleskoj . iako je ferrari ka tom pobjedija u trci mislim da te “grize” šta pobjedu ferrariu nije donija charles nego carlos kojeg kako pišeš nije bilo nigdi te sezone . ALI … opet si “zaboravija da je carlos ima 6 odustajanja nasuprot leclercova 3 odustajanja . istine radi u sva 3 odustajanja leclerc je odustaja sa P 1 , a carlos 1 X sa P 9 , 2 X sa P 4 , 2 X s aP 3 i jednom sa P 1 . gotovo sam siguran da bi po tvojim špekulacijama ( i svih fanova leclerca ) u te 3 trke leclerc pobjedija iako je npr u španjolskoj do kraja trke preostalo 40 , u bakuu je vodija trku tek jedan krug jer je max za kojim je zaostaja 7+ s otiša u box no naravno da bi charles pobjedija da nije “kihnila” PU . i u francuskoj bi “sigurno” pobjedija da je nije zakuca u ogradu 36 krugova prije kraja trke . razika među charlesom i maxom je bila izražena u desetinkama i povećala se na 25,2 s jer je max otiša u box . a znaš li koliko je bilo predviđeno vrime za zadržavanje u boxu ? 27 s + ;) max je prvi od vodećih uša u box i kad bi oni izvršil zamjenu guma , a s obzirom na njegov zaostatak i 27s+ najvjerovatnije bi max zasjeo na P 1 . opet napominjem da da se ovde ne radi o komparaciji leclerca i maxa nego o strategijama ferraria u ovisnosti o konkurentnosti bolida i potezima/grešakama koje su uvjetovane tom “konkurentnošču” npr degradacijom koja je bila nerješiv problem zadnjih sezona . o tome pričaju carlos i leclerc ali naravno da više vidi/zna Fiorano99 koji je vidija napredak strategije lani iako je leclerc završija prvenstvo na P 5 , a carlos na P 7. ili ti koji si sve shvatija ka moju usporedbi maxa i charlesa pri čemu si po “principu “kibi dabi” popamtija sve probleme leclerca , a nijedan maxa ili 6 odustajana carlosa . ja sam samo “pratija” izjave carlosa i charlesa i n aosnovu tog akomentira , a šta ste vi “pratili” u vašim replikama …. ?



          2
          -1

          3
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Normalno da ako je jedan bolid brži od drugog sekundu po krugu da ti nikakve strategije ne pomažu, o čemu pričamo uopće? To šta su Lec i Sai izjavili zna bilo tko tko prati F1, to je običan politički odgovor uostalom kao i sve ostalo šta vozači izjavljuju… poanta je da je Ferrari bio konkurentan na početku 2022. i da Max i da nije imao problema sa bolidom sigurno ne bi završavao 20 sec ispred svih kao sad ili prošle sezone a to ko bi pobjeđivao utrke sad nema smisla raspravljat…
          PS. kvar na bolidu ili zabijanje u zid ili izlijetanje u šljunak ili sudar nije isto tako da kad kažeš da je Sai imao 6 odustajanja treba malo bolje definirati ta odustajanja…
          Evo kad Sai dođe u neku top ekipu poslje Ferrarija, a valjda hoće kad ga svi toliko hvale, onda će valjda pokazat svoj pravi talent jer ga u Ferrariju očito baš ne vole..


          0
          0

          0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Poanta priče je da spominješ probleme Maxa a Leclerc kao da je sve odvezao bez i jednog problemćića. Imao je Leclerc vise problema od Maxa a taj problem je njegova garaža koja kad god je imala priliku ga je unazadila par mjesta u određenim utrkama 2022. Samim time ti je cijeli osvrt na Maxove probleme nerealan i subjektivan.


        0
        -1

        1
  2. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Skroman i realan čovjek. 👍👍
    Želim mu uspjeh.



    8
    8

    0
  3. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Zaboravio sam još dodati, da je Carlos Sainz junior u ove svoje Ferrarijeve godine imao bolju strategiju kao vozač, nego njegov tim – Ferrari.



    10
    9

    1
    • Juan Manuel Fangio
      veki66 Donator Prikaži

      Ovo definitivno potpisujem….kao i Seb dok je vozio….takticki vise zna od momcadi i razmislja na bolji nacin…. Ali Sainz mi se cini vozac tipa Button…nije najbrzi u jednom krugu,ali ima konstantu i takticki na razini iznad….. Sve najbolje mu zelim,nadam se da ce bit vec u borbi za naslov nekom prilikom… :-)



      3
      2

      1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.