Norris osvojio pole za sprint u ludoj kišnoj završnici, iza njega Hamilton, Alonso i Verstappen

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 tjedana 4 min 19 komentara

Lando Norris startat će s najbolje startne pozicije u sutrašnjem sprintu u Kini nakon što je odvozio 1.2 sekunde brže vrijeme od Lewisa Hamiltona koje mu je prvotno izbrisano, a onda ponovno vraćeno. Treći je u kišnoj završnoj rundi sprint kvalifikacija završio Fernando Alonso koji je pod istragom za potencijalni prekršaj na izlazu iz boksa, a četvrti je završio Max Verstappen koji je jedva sastavio krug u teškim uvjetima.

Peti je završio Carlos Sainz ispred Sergija Pereza i timskog kolege Charlesa Leclerca koji se izvrtio te udario u barijeru početkom SQ3, ali je prošao bez veće štete. Oscar Piastri bio je osmi, a top 10 su zaključili Valtteri Bottas i domaći vozač Guanyu Zhou kojima je ovo bio prvi ovosezonski nastup u posljednjoj kvalifikacijskoj rundi.

Sprint počinje sutra u 5 ujutro po našem vremenu.

SQ1

Sergio Perez bio je najbrži u prvoj rundi sprint kvalifikacija u kojoj je obavezno korištenje medium guma, a iza njega su se smjestili Norris, Verstappen, Leclerc, Piastri i Sainz. George Russell tek je na kraju runde pobjegao iz nokaut zone gdje su ostali Gasly, Ocon, Albon, Tsunoda i Sargeant. Gasly je prvi put ove sezone nadmašio Ocona, dok je Tsunoda prvi put ostao iza Ricciarda u kvalifikacijama.

Već u uvodnim minutama Piastri je prijavio kapljice kiše, no do kraja se bez problema vozilo na gumama za suho. Odmah nakon kraja runde ponovila se bizarnost s treninga – trava se ovog puta zapalila u zavoju 5 pa je druga runda odgođena za nekoliko minuta. Potencijalne kazne za ometanje vozača u SQ1 čekaju Gaslyja i Magnussena koji su zasmetali Sargeantu i Sainzu.

SQ2

Vozači su u drugoj rundi imali priliku za samo jedan brzi krug jer se kiša spustila otprilike tri minute prije kraja desetominutne runde. Sauber dosad nije imao nijednog vozača u završnoj rundi kvalifikacija, a sada su oba bolida ušla u najboljih 10.

Russell se ovog puta nije mogao izvući i ostao je 11., a ispali su još Magnussen, Hulkenberg, Ricciardo i Stroll.

SQ3

Kiša je pošteno začinila posljednjih osam minuta sprint kvalifikacija i dovela do kaotične odluke o startnom poretku za prvi ovosezonski sprint. Leclerc se već u izlaznom krugu izvrtio u zavoju 9 i dodirnuo barijeru, no imao je sreće da nije pokupio veliku štetu te je mogao nastaviti kvalifikacije.

Svi su se vidno mučili s pronalaskom gripa u izazovnim uvjetima na stazi na kojoj se F1 nije utrkivala od 2019. – čak je i inače nepogrešivi Verstappen upropastio dva kruga širokim izlascima van staze u šestom i posljednjem zavoju.

Perez je zauzeo vrh nakon prvih krugova, a zatim su ga skinuli Alonso i Hamilton. Norris je idući preuzeo čelnu poziciju, no krug mu je obrisan i činilo se da će sedmerostruki prvak zauzeti pole position. Međutim, suci su poništili svoju inicijalnu odluku i vratili krug McLarenovom vozaču – vrijeme mu je obrisano jer je u krugu prije tog najbržeg izletio van staze u posljednjem zavoju, no kako se tamo nalazi šljunak, nije stekao nikakvu prednost za naredni krug i vrijeme mu je vraćeno.

Rezultati

PVozačKonstruktorSQ3+
1Lando NorrisMCLAREN MERCEDES1:57.940
2Lewis HamiltonMERCEDES1.261
3Fernando AlonsoASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES1.975
4Max VerstappenRED BULL RACING HONDA RBPT2.088
5Carlos SainzFERRARI2.274
6Sergio PerezRED BULL RACING HONDA RBPT2.435
7Charles LeclercFERRARI2.626
8Oscar PiastriMCLAREN MERCEDES3.050
9Valtteri BottasKICK SAUBER FERRARI3.104
10Zhou GuanyuKICK SAUBER FERRARI5.597
11George RussellMERCEDESSQ2
12Kevin MagnussenHAAS FERRARI
13Nico HulkenbergHAAS FERRARI
14Daniel RicciardoRB HONDA RBPT
15Lance StrollASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
16Pierre GaslyALPINE RENAULTSQ1
17Esteban OconALPINE RENAULT
18Alexander AlbonWILLIAMS MERCEDES
19Yuki TsunodaRB HONDA RBPT
20Logan SargeantWILLIAMS MERCEDES

Odgovor

19 komentara

  1. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Svaka čast za prva tri, očito sva tri bolida su draggi i bolje zagrijavaju gume. RBR i Ferrari imaju setup za suho vrijeme, jer ostvaruju max brzine na ravnim dijelovima.



    7
    7

    0
  2. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    Ispravite me ako sam u krivu, ali Norris i Verstappen su otisli van staze taman prije pocetka njihovog kruga?
    Nije mi jasno zasto im nije ponisten krug. Pravilo je da ako bolid izade van staze u posljednjem zavoju, krug se ponistava jer moze beneficirati boljim izlazom na startnu ravnicu.



    4
    3

    1
  3. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    To vam je bilo danas ono kad kaze Vetma da vozac radi razliku a ne bolid.
    Cesce bi trebala padati kisa ili poslusat starog prdonju BE 😉.



    2
    2

    0
    • avalon Prikaži

      naravno da vozač , a ne bolid radi razliku u ovakvim uvjetima na stazi . u ovim Q je bilo i “štimanja” jer … kako jedan lando za kojeg je neko napisa da samo kruži stazama , da ga maže kolega , da ga uzdižu engleski novinari , a sve to bez pokriča može iza sebe ostavit u Q fenomenalnog lewisa za 1,2 s ?!?!? da nije štimano tj priznat krug landu ovaj bi završija pri dnu poretka di mu je zapravo i misto i opet bi ga piastri namaza , a ovako zaostaje za njim 3 s ! isto vridi i za carlosa koji također spada u vozače koji samo kruži stazama … kako on dokazano spor može bit brži od kolege koji spada u najbolje ikad((kako su neki nedavno pisali) za 0,3 s !?!? mislim da je u pitanju čista srića , a ne vještina .
      za razliku od lewisa max u najbržem bolidu je završija tek na P4 šta pokazuje da mi fali vještine i da su svi njegovi rezultati tek produkt bolida .
      svi znamo ko su “kišni mačci” … lewis koji je briljantom vožnjom na kišnoj stazi brazila 2008. osvojia svoju 1. titulu , fernando koji je također na istoj stazi ali 2012. umalo osvojia titulu kad se papak na mokrim stazama seb izvrtija u prvom krugu , a bogme i mislim da i leclerc spada mađu najbolje vozače po kiši … koji lando , max , carlos …



      6
      -2

      8
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Pa s obzirom na bolid reklo bi se da je kiša malo izjednačila stvari. Nije mi jasno kaj se dogodilo Maxu, ali eto penzioner Lewis nekako iznenadio majstora Đorđa i još par njih na tugu nekih ovdje.



        3
        2

        1
      • Michael Schumacher
        ZJ11 Prikaži

        Avalone kakva briljantna voznja Hamiltona u Brazilu 2008e, doslovno se vukao oko 5-6 pozicije cijelu utrku, dok je Massa koji je poznat kao los kisni vozac izdominirao tu utrku.
        Alonsova voznja je isto precijenjena u toj utrci 2012e (to kazem kao navijac Ferraria), dok se Seb nije izvrtio sam, vec ga je Senna izvrtio i pritom posteno ostetio.



        3
        2

        1
  4. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    Leclerc ugodno iznenađenje.
    3 dana priprema u simulatoru za kvalifikacije urodile plodom 🤣😤😤



    8
    8

    0
    • Kimi Raikkonen
      drstrain Prikaži

      Jbg, Leclercu kiša još uvijek nije baš jača strana… makar je bio dobar do q3, mogao bi Ferrari bit dobar na ovoj stazi



      3
      0

      3
      • Aston Martin
        tiptronic Prikaži

        “još uvijek nije baš jača strana” – mlad je naucice ..ili možda nece.
        Ali piruete su mu super .. naučio !



        6
        -2

        8
      • Ferrari
        Fiorano99 Prikaži

        @drstrain A cak i nije da mu je kisa toliko losija. Redovito je ostavljao timske kolege iza po kisi, samo eto nije kao Max po kisi.. ali to izgleda nije nitko. Ali generalno gledajuci ne obaziri se na kompleksase.. bitno je da Ferrari ide u pravom smjeru i da Leclerc i Hamilton budu spremni za 2025 i 2026.

        A za Kinu se cini da su RBR i Ferrari uvjerljivo ispred po suhom, iako je i Mclaren tu treca opcija i moguce iznenadjenje. Staza je velika nepoznanica pa cemo tek vidjeti sto ce biti sa potrosnjom guma



        2
        0

        2
  5. Bobo24 Prikaži

    znači kada je bitan talent najboji na svijetu Max četvrti? kaj bi tek bilo da vozi lošiji bolid a ne trenutno najbolji? :)
    toliko o tome da je Max a ne bolid…


    0
    -3

    3
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      A bio je brz, samo kaj je napravio dvije greške koje su ga koštale boljeg vremena.


      0
      -1

      1
      • Bobo24 Prikaži

        kaj to znači? ako je najbolji na svijetu kako neki pričaju + trenutno sigurno ima najbolji bolid onda je trebao biti bolji od četvrtog mjesta kaj ne? da je npr bio Max ispred Hama opet bi se svi raspisali da ga je rasturio..ovak svi šute….pusti sutra utrku kada bude vj suho i dođe do izražaja bolid od RB….onda bu opet krenule priče da je do Max-a a ne bolida..


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.